(c) Safe Space

Verhalen weven voor het Netwerk Iedereen Verdient Vakantie

Het Steunpunt Vakantieparticipatie (Toerisme Vlaanderen) faciliteert een netwerk van meer dan 2400 toeristische en sociale partners. Dit netwerk bloeit onder de gedeelde missie ‘Iedereen verdient vakantie’. Het maakt daguitstappen en korte vakanties in Vlaanderen mogelijk voor jaarlijks meer dan 150.000 mensen in armoede.

Sinds 2012 experimenteert het Steunpunt met verhalen. Verhalen van vakantiegangers, toeristische ondernemers en medewerkers van sociale organisaties. Verbindjeverhaal.be brengt honderden ervaringen over vakantie en betekenissen samen. Samen vertellen de verhalen een alternatief verhaal over hoe – dicht bij huis – de ervaring van vakantie voor mensen in armoede bijdraagt aan een menswaardig bestaan.

Verhalenwevers (Storyweavers) vinden verhalen, laten mensen op verhaal komen, en delen de verhalen in het netwerk.
In maart 2020 maakte ik kennis met de Stoyweavers, onder de deskundige begeleiding van Griet Bouwen en Chené Swart.
Ik herkende veel in hun integere, kwalitatieve en zorgzame aanpak.

Sinds juli 2020 schrijf ik als freelancer maandelijks zo’n 5-tal verhalen. Het zorgt telkens voor warme ontmoetingen. Ik vind het heerlijk om invoelend luisteren te koppelen aan zorgzaam schrijven en mensen in hun waarde laten. Om mee te mogen schrijven aan een project dat mensen al jarenlang erkent in hun ervaring, wijsheid en hoop, hen doet ervaren wél een stem te hebben, en zo bijdraagt aan waardigheid.

Het verhalenwerk is een levendig onderzoek om de essentiële betekenissen van vakantie te begrijpen. Het neemt bovendien een prominente en verbindende plek in in het netwerk. Dat vind ik heel bijzonder en inspirerend.

> Verhaal Onze band is rond het kampvuur versterkt, in gesprek met Gregory en Lowie van Uit de Marge
> Verhaal De reus met de twee roosjes, in gesprek met Claudine, Rap Op Stapvrijwilliger
> Verhaal Opeens op een camping, samen onder de partytent, in gesprek met Abdel Ahmindach
> Verhaal De natuur herinnert me aan de stilte in mijzelf, in gesprek met Grietje Destrooper van Stilteproject in Sint-Laureins
> Verhaal Zodat alle kinderen de gigantische kracht van vakantie kunnen beleven, in gesprek met Tim Buyse, directeur van Horizon vzw
> Verhaal Laat ons de sociale afstand vooral dichten, in gesprek met Luc De Backer, Gooikenshoeve
> Verhaal Kamperen in de tuin is ook een avontuur, in gesprek met Edward, Zjef en Koen, De Kere (Blij Leven vzw)

” Stel je even voor … dat je leeft en werkt in een organisatie of netwerk waar toekomst gebouwd wordt op de hoop en bereidwilligheid van al haar leden. Dat je je altijd verbonden voelt met het geheel. (…) Dat kansen voortdurend opborrelen en mensen enthousiast zijn om dingen te laten gebeuren. Dat je organisatie bijdraagt aan het herstellen van waardigheid van leven in jouw (lokale) gemeenschap. Dat je omringd wordt door verhalen over hoe de levens van mensen veranderen door jouw werk in de organisatie. Dat is precies wat we ervaren in ons verhalenwerk bij het Steunpunt Vakantieparticipatie.”

Uit ‘Co-authoring the future of travel and hospitality ‘, Griet Bouwen, Chené Swart en Marianne Schapmans