Er is een moeder in jou geboren

Je liep het strand op en het water in,
de zee riep je.
Je dook diep, zwom de einder tegemoet.
Jij,
meisje, dochter, zuster, vriendin, minnares, wilde vrouw, koningin,
wijze geest, jaagster, vrije ziel, gewonde healer, schoon mens.


Een vrouw en goede vriendin vieren, omhullen en ondersteunen bij haar nakende moederschap. Dat deden we een tijd geleden met een ritueel samen met een groepje vriendinnen.

Toen ik de vraag kreeg om het samenzijn mee voor te bereiden en te begeleiden, zei ik volmondig ‘ja’. Kort erna sloeg de angst me om het hart: wat weet ik – zelf geen moeder – van het moederschap, een kind baren, de postpartumtijd?

Die volmondige ja kwam voort uit mijn groot verlangen, om vaker samen stil te staan en door onze levens mee rituelen en ceremonies, bewuste vier-, kracht-, en deelmomenten te weven met symboliek en natuurverbondenheid. Ook – en misschien vooral – voor die momenten en aspecten die zo essentieel voelen maar vaak ongezien blijven.

Het werd een heerlijk ritueel, dat we in een mooi samenspel van kwaliteiten vormgaven en begeleidden. Ik stelde me af, voegde natuurlijke elementen, symbolen en associaties toe aan de ideeën, zorgde voor een ceremonie die helemaal bij Ellen paste, en een tekst die echt bij haar resoneert (en waar ik hier en daar zelfs pas achteraf begreep hoe ‘juist’ het zat).
Het ritueel deed ons onze verbondenheid ervaren, en werd een krachtmoment voor elk van ons. Ik kreeg van de moeder in spé te horen: als mensen vragen wie jij bent, zeg ik net ‘het is een vrouw met veel moederenergie!’

Het zijn krachtige zaden van 2023 die ik graag verder laat kiemen:
Op persoonlijk en professioneel ruimte maken voor rituelen en nieuwe verhalen, hoe klein ook. Als onze harten en lijven daarnaar verlangen. Om stil te staan bij de ritmes van het leven en onze verbondenheid te vieren. Om in een – nieuw, wisselend, zich ontwikkelend, …- samenspel van kwaliteiten persoonlijke en zorgzame rituelen vorm te geven en te begeleiden.

Ik deel hier graag de tekst die ik voor de gelegenheid schreef:

december 2023

Categorieën: Bezielde verhalen